Učitelji

Tom Varl

Solfeggio

Tom Varl

Tom Varl je doma iz Bohinjske Bele. Z glasbo se je začel ukvarjati pri enajstih letih, ko se je vključil v Glasbeni center DoReMi na Bledu, kjer se je sprva pod mentorstvom profesorice Nuše Piber in kasneje Primoža Kerštanja učil klavir. Leta 2013 je uspešno opravil sprejemne preizkuse za teoretski oddelek na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, v razred prof. Črta Sojarja Voglarja, kmalu pa je začel obiskovati tudi pouk solo petja pri prof. Janku Volčanšku. Že na srednji šoli se je začel posvečati komponiranju, zato se je po opravljeni maturi leta 2017 odločil za študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer se je dve leti izobraževal v razredu prof. Marka Mihevca, študij pa zaključuje v razredu prof. Vita Žuraja. Vzporedno s študijem nadaljuje z urami petja na srednji glasbeni šoli pri prof. Volčanšku ter študira zborovsko dirigiranje v razredu prof. Sebastjana Vrhovnika na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

V četrtem letniku Konservatorija je prevzel fantovsko vokalno skupino Ivana Cankarja, s katero so marca 2018 prejeli zlato plaketo na Reviji mladinskih pevskih zborov v Zagorju, Tom pa je prejel priznanje za najbolj obetavnega dirigenta debitanta. V študijskem letu 2017/2018 je vodil MePZ Phrenicus – zbor veterinarske fakultete, septembra 2018 pa je postal asistent slovenskega skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija v Komornem zboru KGBL, kjer deluje še danes. Vse njegove dosedanje uspehe je zaokrožila Srebrna Gallusova značka za večletno delo na glasbenem področju, ki jo je prejel decembra 2018 na Bledu. Marca 2019 se je uspešno predstavil tudi na Mednarodnem dirigentskem tekmovanju Aegis carminis v Kopru, kjer je dosegel 4. mesto. Maja 2020 je prevzel mesto novega dirigenta ŽuPZ Rakovnik. Kot dirigent ali vokalni trener je sodeloval z različnimi slovenskimi sestavi, kot so: APZ Tone Tomšič, KZ KGBL, KZ Akademije za glasbo, Zbor Slovenske filharmonije, APZ UP, MoPZ Batuje, MePZ KGBL, MPZ DoReMi, OPZ in MPZ GCEW.

Tom Varl se posveča predvsem komponiranju inštrumentalne glasbe, ki jo izvajajo tako v Sloveniji kot v tujini. Trenutno poučuje solfeggio na Glasbenem centru Edgarja Willemsa v Ljubljani ter na Glasbenem centru DoReMi na Bledu.