Albert Kerekeš

saksofonist, skladatelj in pedagog

Albert Kerekeš je rojen leta 1992 na Jesenicah v glasbeno družino, ki je poskrbela, da je bila glasba del njegovega vsakdanjega življenja.

Pri sedmih letih je začel obiskovati glasbene ure pri Mateji Tomac Calligaris (kasneje Glasbeni center Edgar Willems), kjer se je prvič srečal z elementi ritma, melodije in teorije. Pedagoški pristop Edgarja Willemsa mu je skozi leta postavil trdne temelje tako za učenje inštrumenta kot tudi za nadaljevanje glasbene poti.

Prvo glasbilo, s katerim se je srečal, je bil klavir. Po petih letih igranja je presedlal na igranje saksofona. Na podlagi odličnih osnov in s pomočjo profesorja saksofona Adama Klemma je brez večjih težav opravil sprejemni izpit za jazz oddelek na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Na konservatoriju se je podrobneje začel učiti o aspektih jazz glasbe in njene tradicije. Tam je prvič prišel v stik s principi igranja v jazz zasedbah in big bandu, kar je bilo pomembno za njegov razvoj. S pomočjo profesorice saksofona Tjaše Perigoj in ostalih profesorjev je z odliko maturiral leta 2011 in isto leto opravil sprejemni izpit za jazz oddelek univerze Codarts v Rotterdamu.

Univerza Codarts mu je še dodatno razširila glasbena obzorja, saj je edina univerza v Evropi, ki zajema tudi druge zvrsti glasbe kot so latin, turška, indijska in flamenco glasba. Tako je že v prvem letniku sodeloval v različnih latino zasedbah, kar je čez čas pripeljalo do tega, da ga je profesor tolkal Nils Fischer povabil k sodelovanju pri snemanju njegove zgoščenke Nils Fischer & Timbazo– Rumberos a Monton (2015).

V drugem letniku se je kot edini tuj študent prebil v Nacionalni mladinski jazz orkester (NJJO), ki je deloval pod taktirko trobentača Erica Vloimansa. Z njim je nastopil na vseh večjih jazz festivalih na Nizozemskem, vključno z enim najbolj znanih North Sea Jazz Festival Rotterdam (2013). Isto leto je orkester nastopil tudi s svetovno priznanim Metropol Orkest-om.

Proti koncu dodiplomskega študija se je začel spoznavati s kompozicijo. Občutek svobode pri skladanju ga je tako prevzel, da ga je spodbudil k nadaljevanju študija v isti smeri. Tako je začel s kombiniranim magisterijem saksofona in kompozicije pod vodstvom saksofonista Dick de Graafa in skladatelja Paul van Bruggeja. V teh dveh letih mu je uspelo izoblikovati svoj jezik skladanja in pridobiti svojo unikatno identiteto, kar je največji dosežek, ki si ga glasbenik lahko želi.

Na Codartsu je leta 2015 z odliko – cum laude – diplomiral iz saksofona in leta 2017 magistriral iz saksofona in kompozicije.

Albert je nastopal na večih prizoriščih in festivalih na Nizozemskem, Hrvaškem, Sloveniji, Italiji, Nemčiji, Franciji in Taiwanu. Trenutno je aktivni član zasedb kot so Eargonauts Quartet, s katerim je nastopil na Crossover Festival (HR), Kamfest (SLO) in Ujazz Festival (NL); S’yo Fang Octet, s katerim je nastopil na Jazzy Colors Festival (FR), Next Jazz Festival, Keep An Eye The Records, Make It Jazz Festival (NL) in Taichung Jazz Festival (Taiwan); Alessio Bruno Quintet, s katerim je nedavno posnel ploščo.

Sodeloval je na snemanjih večih albumov, kot so:

  • Alessio Bruno Quintet – Your Knuckles Speak Volumes (2018)
  • S’yo Fang Octet – Lonely Country (2017)
  • Nils Fischer & Timbazo – Rumberos A Monton (2015)
  • Tibor Kerekeš, Lojze Krajnčan & Slovenian Philharmonic Orchestra – Meeting (2014)
  • BassBrawl Concert at the Mullerpier #4 (2014)

Trenutno največ časa nameni svojemu projektu Albert Kerekes & The Story Twisters, s katerim bo konec februarja snemal prvenec, sestavljen izključno iz originalnih skladb.

Spletna stran: http://www.albertkerekes.com/

Posnetki:

Albert Kerekes & The Story Twisters:

S’yo Fang Octet – Lonely Country (2017):

Eargonauts Quartet:

Nils Fischer & Timbazo (2015) – Rumberos a Monton:

NJJO z Metropole Orkestom: