O GCEW

Glasbeni center Edgar Willems je glasbena šola, osnovana na pedagoških načelih slovitega glasbenega pedagoga Edgarja Willemsa. Nastanjen je na obrobju ljubljanskega barja. Vanj prihajajo otroci, včasih pa tudi odrasli spoznavat, kaj vse je treba vedeti in znati in kako se tega lotiti, da imaš glasbo rad, da jo znaš poslušati in ustvarjati. To, kar se otroci učijo, ni lahko, potrebno je veliko vztrajnosti, dela in podpore staršev, dobrega vzdušja in znanja ter srčnosti učiteljev. Če se sprehodite po šoli, je zaznati sproščenost in veselje, duh potrpežljivega in vztrajnega dela pa mora biti, predvsem pri inštrumentalistih, tudi doma.
Otroci radi prihajajo tudi zato, ker se z učitelji GCEW vedno kam gre. Radi imajo tabore, gostovanja, mednarodne povezave (Italija, Švica, Francija, Španija, Islandija, …). GCEW je aktiven član Mednarodne federacije Willems, zato ima veliko medšolskih povezovanj, sodelovanj z odličnimi tujimi pedagogi in umetniki, udeležuje pa se tudi kongresov Willems v različnih evropskih mestih, kjer se učitelji in učenci srečujejo z glasbeniki vsega sveta.

Mlade glasbenike Glasbenega centra Edgar Willems lahko spoznate v decembru v Cankarjevem domu, kjer vsako leto nastopijo pred božičem, spomladi se nekajkrat predstavijo v Slovenski filharmoniji, muzicirajo pa tudi drugje. Na koncertih sodelujejo vsi – od najmlajših do najstarejših članov zborčkov, zborov in orkestrov, solisti in komorni glasbeniki. Najbolj redni pa so seveda na njihovem domicilu, Ob dolenjski železnici na Rudniku, kjer se v različnih sestavih redno srečujejo, osrečujejo in v domači hiši tudi nastopajo.

Veliko svežine in veselja do glasbe želijo tudi vam!

Mateja Tomac Calligaris
Ustanoviteljica zavoda