Domen Cizej

jazz bobnar

Na pot glasbe je Domen Cizej resno zakorakal pri treh letih, ko sta ga starša vpisala v predšolsko glasbeno vzgojo po metodi Edgarja Willemsa. Štiri leta uvajanja so bila odlična podlaga za nadaljnje glasbeno šolanje, saj so glasbene ure v njem prebudile občutek za ritem, melodijo in harmonijo. Njegov prvi inštrument je bila kljunasta flavta, učila ga je mati Barbara Cefera. Zadnje leto na tem inštrumentu je pod mentorstvom profesorice Mateje Bajt osvojil Zlato plaketo in prvo nagrado na državnem tekmovanju Temsig (l. 2007).

Za seboj ima še tri razrede violončela ter nižjo glasbeno šolo iz klarineta. Končno je pri trinajstih letih našel inštrument za svojo dušo – bobne.

Poleg Glasbenega centra Edgar Willems je obiskoval glasbeno šolo Franca Šturma. Tamkajšnji profesor tolkal prof. Nebojša Dačković mu je razkril nova glasbena obzorja, v njem zanetil neznansko strast do bobnanja in pripomogel k temu, da se je že kot zelo mlad odločil, da postane profesionalni glasbenik. Z različnimi tolkalnimi projekti ter večletnim igranjem v pihalnem, godalnem ter simfoničnem orkestru je izostril občutek za skupinsko igro in pridobil nepogrešljivo samozavest na odru.

Z jazzom se je spoznal leta 2010, ko je na Glasbenem centru Edgar Willems pod mentorstvom prof. Adama Klemma začel sodelovati v jazzovskem ansamblu.

L. 2014 se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, smer jazz bobni. Že v prvem letniku ga je šola izbrala za najboljšega dijaka na Oddelku za jazz in zabavno glasbo in mu omogočila udeležbo na enotedenski bobnarski delavnici na Finskem s priznanim nizozemskim profesorjem Lucasom van Merwijkom. Pod mentorstvom profesorja Janeza Gabriča je izboljšal tehniko igranja in pridobil potrebno disciplino za nadaljnji študij.

V šolskem leta 2015/16 je z jazz kvintetom osvojil Zlato plaketo na državnem tekmovanju Temsig.

Zaradi nenehnega iskanja bolj raznolike in polnejše glasbene scene se je odločil za študij na Nizozemskem. Tako je z mentorjevo pomočjo uspešno opravil sprejemne izpite na eminentni CODARTS university v Rotterdamu in bil sprejet v redni univerzitetni program, kjer pod mentorstvom Hansa van Oosterhouta ter Joosta Patočke izpopolnjuje svoj glasbeni jaz ter deluje v različnih glasbenih projektih tako na Nizozemskem kot v Sloveniji.