Lara Mršnik Čemažar

Violina

LARA MRŠNIK ČEMAŽAR, violinistka

Glasbena pot violinistke Lare Mršnik Čemažar, rojene leta 2006, se je pričela na Glasbenem centru Edgar Willems v Ljubljani, kjer je s štirimi leti pričela z glasbenim uvajanjem. Leto kasneje je začela igrati violino pri prof. Neži Piry (Neži Bizjak), ki je ostala njena profesorica vsa leta nižjega glasbenega šolanja. Vzporedno se je nekaj let učila klavir pri prof. Dejani Banđur. Redno je tudi nastopala v orkestru GCEW, pogosto v vlogi koncertne mojstrice, uspešna je bila tudi v komornih zasedbah.

Leta 2021 se je vpisala na umetniško gimnazijo Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer jo je violino poučeval prof. Rok Zgonc.

Poleg šolanja klasične glasbe se je pogosto udeleževala delavnic Godalkanja pri mentorjih Bojanu Cvetrežniku, Barji Drnovšek ter Wouterju Vandenabeeleju, kjer se je učila igranja ljudske glasbe različnih delov sveta, glasbene improvizacije ter se udeleževala številnih javnih nastopov.

Prejela je več zlatih plaket in prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot so TEMSIG, Svirel, Oskar Rieding, Concorso Musicale Palmanova, Grand Prize Virtouoso,  ki so ji med drugim prinesla nastope v uglednih dvoranah, kot je Musikverein na Dunaju.

V Mali dvorani Slovenske filharmonije je leta 2021 izvedla samostojni recital.

Redno se udeležuje mojstrskih tečajev pri različnih mentorjih, kot so Ida Bieler, Emilio Percan in Žiga Brank.

V letu 2023 je bila sprejeta na umetniško šolo Univerze v Severni Karolini v ZDA, kjer je v avgustu pričela s šolanjem pri prof. Idi Bieler.