Laura Calligaris

violinistka

Violinistka Laura Calligaris je svojo glasbeno pot začela s tremi leti na Glasbenem centru Edgar Willems, kjer je najprej obiskovala glasbeno uvajanje. Pri petih letih je začela z igranjem violine pri prof. Roku Zgoncu. Nekoliko kasneje je začela s poukom klavirja pri prof. Ivani Dizdarević. Njeno intenzivno glasbeno šolanje je poleg solfeggia, komorne glasbe in orkestra zajemalo tudi petje v dekliškem komornem zboru. Večkrat je sodelovala je v pevskih projektih Mednarodne federacije Willems (Rim, Švica, Španija).

Od leta 2015 se violino uči pri prof. Idi Bieler na Visoki šoli za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu, leta 2017 pa se je vpisala na umetniško gimnazijo Konservatorija za glasbo in balet Maribor, kjer jo violino uči prof. Vesna Čobal.

Redno se udeležuje seminarjev pri različnih profesorjih, kot so Ida Bieler, Anke Schittenhelm, Janet Orenstein, Kevin Lawrence, Igor Ozim, Sungil Lee, Vasilij Meljnikov, Gorjan Košuta, Božena Angelova in drugi. Leta 2016 se je udeležila enomesečne poletne šole v Severni Karolini, University of North Carolina School of the Arts.

Prejela je tudi več priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih; na TEMSIG-u leta 2018 dvojno zlato plaketo (violina, solfeggio), na mednarodnem tekomovanju Svirel leta 2016 in 2017 zlato plaketo, na tekmovanju Leona Pfeifferja leta 2016 drugo nagrado.

Kot solistka je leta 2017 s Komornim orkestrom slovenskih solistov dvakrat izvedla Mozartov violinski koncert v D-duru (Ljubljana, Piran), leta 2018 pa je nastopila kot solistka z orkestrom Konservatorija Maribor, s katerim je izvedla Bachov dvojni violinski koncert v d-molu.

Letos poleti bo pet tednov preživela na Poletnem glasbenem festivalu – 2019 Eastern Music Festival v Greensboru (Severna Karolina, ZDA), kjer so ji ponudili sodelovanje in podelili štipendijo EMF Young Artist Merit Award.