Laura Calligaris

violinistka

Violinistka Laura Calligaris, rojena leta 2002, je z igranjem violine začela s petimi leti pri prof. Roku Zgoncu. 

Od leta 2015 se je violino učila pri prof. Idi Bieler na Visoki šoli za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu, leta 2017 pa se je vpisala na umetniško gimnazijo Konservatorija za glasbo in balet Maribor, kjer jo je violino učila prof. Vesna Čobal. 

Prejela je tudi več priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih; na TEMSIG-u leta 2018 dvojno zlato plaketo (violina, solfeggio), leta 2020 zlato plaketo in tretjo nagrado s klavirskim triom Libero in leta 2021 kot solistka zlato plaketo in tretjo nagrado. Na mednarodnem tekmovanju Svirel leta 2016 in 2017 zlato plaketo, na tekmovanju Leona Pfeifferja leta 2016 pa drugo nagrado.

 Februarja 2023 je osvojila 3. nagrado (1. ni bila podeljena) v kategoriji do 32 let, na tekmovanju VIII Agustín Aponte International Music Competition na Tenerifih, Španija. 

Kot solistka je leta 2017 s Komornim orkestrom slovenskih solistov dvakrat izvedla Mozartov violinski koncert v D-duru, leta 2018 pa je nastopila kot solistka z orkestrom Konservatorija Maribor, s katerim je izvedla Bachov dvojni violinski koncert v d-molu. 

Leta 2021 je bila sprejeta na Visoko šolo za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu, kjer je pričela s študijem violine v razredu profesorice Priye Mitchell. 

Je dobitnica nagrade “Dr. Romana Klasinca” Konservatorija Maribor za leto 2021. 

S pianistom Andreyem Ilienkom sta z duom Empirio opravila avdicijo in s tem postala člana fundacije ‘Yehudi Menuhin- Live Music Now’, ki jima omogoča koncerte tekom dveh let.