Leonardo Calligaris

fagotist

Že pri rosnih treh letih je Leonardo Calligaris začel obiskovati pouk po pedagoških načelih Edgarja Willemsa, kar mu je dalo trdne temelje za nadaljnje glasbeno izobraževanje. Na Glasbenem centru Edgar Willems je najprej igral kljunasto flavto in klavir, pri dvanajstih letih pa je začel z igranjem fagota pod vodstvom očeta Paola Calligarisa.

Leta 2010 se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer je maturiral leta 2014.

Kasneje je tri leta študiral v Lozani v Švici na Visoki šoli za glasbo (Haute Ecole de Musique Lausanne) pri prof. Carlu Colombu, nato pa se je vpisal na Konservatorij za glasbo v Vidmu v Italiji, kjer je oktobra leta 2018 zaključil študij prve stopnje (bachelor) pri prof. Alaricu Lentiju.

Trenutno je vpisan na Visoko šolo za glasbo v Karlsruhe-ju v Nemčiji, kjer študira pod vodstvom prof. Davida Tomasa Realpa.

Ob študiju si nabira izkušnje kot orkestrski in komorni glasbenik. Občasno igra kot substitut v Orkestru Slovenske Filharmonije, sodeloval je tudi z Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana. L. 2015 je kot solist in član orkestra sodeloval na četrtem mednarodnem festivalu za mlade glasbenike “TNJRE” v Artsakhu (Armenija), poleti 2017 je igral na Festivalu Maribor. Februarja 2018 je koncertiral na turneji orkestra Spiramirabilis. Poleti l. 2018 je kot član orkestra Junge Kammerphilharmonie Berlin sodeloval na poletnem festivalu Sommer Festival der Kammeroper Schloss Rheinsberg (Weber: Der Freischütz – Čarostrelec). Redno sodeluje z italijansko fundacijo Luigi Bon, v okviru katere koncertira na različnih italijanskih odrih.

V zadnjih letih se je udeležil številnih masterclassov doma in v tujini (David Tomas Realp, Sergio Azzolini, Giorgio Mandolesi, Valentino Zucchiatti, Gustavo Nunez, Peter Whelan, Fabio Cury, Eberhard Marschall, Vincenzo Menghini, Nenad Janković, Diego Chenna).

Je dobitnik številnih zlatih priznanj in prvih nagrad na tekmovanjih doma in v tujini (Povoletto, Euritmia 2009 in 2011 zlato priznanje, Temsig 2010 in 2013 zlato priznanje in prva nagrada,  Temsig 2016 zlato priznanje in druga nagrada, Svirel 2010 in 2012 zlato priznanje, Treviso 2014 prva nagrada).

Je štipendist Fundacije Viktoria.