Luka Zabric

saksofonist

Luka Zabric (12. 8.1997) je svoje prve glasbene korake naredil na zavodu Glasbeni Center Edgar Willems (GCEW), kjer je po pripravnici zaključil tudi nižjo glasbeno šolo iz kljunaste flavte pri prof. Barbari Cefera skupaj z razredi solfeggia. Pri dvanajstih je prešel na altovski saksofon v razredu prof. Adama Klemma in se kmalu usmeril v jazz. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (smer jazz pri prof. Tjaši Perigoj in Lenartu Krečiču) ter leta 2016 pričel študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu s prof. Julianom Argüellesom, kjer je diplomiral septembra 2020. 

Na GCEW je bil med drugim že zelo zgodaj usmerjen v ustvarjanje in improvizacijo, sprva predvsem v kontekstu jazza in pozneje improvizirane glasbe. Zanimajo ga akustična manipulacija zvoka skozi t.i. razširjene tehnike na saksofonu, raznovrstni načini improvizacije v različnih zasedbah in kontekstih ter improvizacija kot sredstvo za kompozicijo. 

Med najvidnejše dosežke šteje sodelovanje pri ciklu Mladi Raziskovalci I, kjer je bil s kvintetom Subconscious.Rituals pod vodstvom pianista Mihe Gantarja decembra 2018 izdan posnetek koncerta v živo v sklopu Jazz Festivala Cerkno. Leta 2019 je v sklopu festivala Jazzwerkstatt Shortcuts prvenstveno predstavil svoj prvi projekt kot vodja skupine, imenovan The Gatherers. Trenutno se študira na podiplomskem programu Glasbenega izvajanja na Ritmičnem Glasbenem Konservatoriju v Kopenhagnu na Danskem.