Luka Zabric

saksofonist

Luka Zabric (12. 8.1997) je svoje prve glasbene korake naredil na Glasbenem Centru Edgar Willems (GCEW), kjer je po pripravnici zaključil tudi nižje glasbeno izobraževanje na kljunasti flavti pri prof. Barbari Cefera skupaj z razredi solfeggia. Pri dvanajstih je prešel na altovski saksofon v razredu prof. Adama Klemma, nato po dveh letih na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (smer jazz pri prof. Tjaši Perigoj in Lenartu Krečiču) nadaljeval z dodiplomskim študijem na Jazz Inštitutu Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri prof. Julianu Argüellesu, kjer je septembra 2020 tudi diplomiral. Junija 2022 je zaključil podiplomski študij Glasbenega izvajanja na Ritmičnem glasbenem konservatoriju v Kopenhagnu na Danskem, v sklopu tamkajšnjega študija je znanje pridobival pri mojstricah Lotte Anker, Kaji Draksler in Christine Abdelnour.

Na GCEW je bil med drugim že zelo zgodaj usmerjen v ustvarjanje skozi improvizacijo, sprva predvsem v kontekstu jazza in pozneje improvizirane glasbe. Skozi akustično manipulacijo zvoka s t.i. razširjenimi tehnikami na saksofonu išče nove in razširja obstoječe zvočnosti svojega inštrumenta, ki predstavljajo gradnike lastne improvizacijske prakse.

Poleg rednega sodelovanja v različnih improviziranih kontekstih, šteje med pomembnejše projekte, kjer je umetniško (so)odgovoren, skupine The GatherersThe Untold Remains Imagined, brazdaYii in a.formal decay. Julija 2022 se je tudi pridružil umetniškemu kolektivu CRRNT [beri angleško current], ki si je kot cilj zadal predstavljanje lokalne glasbene skupnosti skozi samoorganizacijo koncertnih ciklov, ter deluje kot založba za novo, sodobno in žanrsko-raznoliko glasbo.