Miha Gantar

pianist in skladatelj

Miha Gantar je rojen 11.7.1997 v Ljubljani. Svojo glasbeno pot je začel pri petih letih v Glasbenem centru Edgar Willems, kjer je končal 8 let solfeggia, 8 let klavirja in 3 leta saksofona. Glasbeno izobraževanje je sočasno s šolanjem na Gimnaziji Poljane nadaljeval na oddelku za jazz Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Trenutno je vpisan v drugi letnik Jazz Inštituta Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer študira jazz klavir pri prof. Olafu Polziehnu.

Udeležil se je številnih mojstrskih tečajev in mednarodnih delavnic kot so Jazzinty, Kreativna Jazz klinika Velenje in ABECEDA, kjer je deloval pod okriljem svetovno priznanih mentorjev kot so Doug Hammond, Joe Sanders, Shai Maestro, Kaja Draksler, Danny Grisett, Bill Laurence in Dre Hočevar. Je dobitnik zlate plakete na tekmovanju Temsig leta 2016 v kategoriji Jazz Combo ter srebrne plakete leta 2017 v kategoriji Jazz Solo.

Redno nastopa na odrih po Sloveniji in Evropi, aktiven pa je predvsem v sferah jazza in improvizirane glasbe. Nastopil je na festivalih Jazz Cerkno, Ljubljana Jazz Festival, Jazzinty, Jazz festival Copenhagen, Sonica, ter v okviru ciklov Studio 8, Koordinate zvoka, Impronedeljek, Neforma in Re_humanizacija, kjer deluje tudi kot producent. Sodeloval je z Big Bandom RTV Slovenija in štiri leta deloval kot vodja in aranžer zasedbe Jazz In The Pants.

Trenutno je član audiovizualnega kolektiva Container Doxa, poleg tega pa vodi zasedbi Miha Gantar trio ter kvintet Subconscious.Rituals, s katerim je decembra 2018 izdal svoj prvi album.