Oskar Longyka

violinist

Oskar Longyka se je violino začel učiti s šestimi leti na Glasbenem centru Edgar Willems pri prof. Marijani Gregorič, nato pri prof. Roku Zgoncu. Leta 2016 je maturiral na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Roka Zgonca.

Od leta 2016 študira v razredu prof. Vesne Stanković-Moffat na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

Štirikrat se je udeležil tekmovanja mladih glasbenikov slovenije TEMSIG, kjer je večkrat na državni ravni prejel zlato plaketo, nazadnje leta 2018 na 47. Temsigu v kategoriji 3.a.

Udeležil se je mojstrskih tečajev pri profesorjih Gorjanu Košuti, Vasiliju Meljnikovu, Wonji Kim Ozim, Igorju Ozimu, Danielu Rowlandu, Igorju Gruppmanu, Eszter Haffner ter Vesni Stanković-Moffat.
Dvakrat se je udeležil mojstrskega tečaja Dunajskih filharmonikov v Trenti (poleti 2015 in 2016) ter v okviru le-tega dvakrat nastopil na zaključnem koncertu v dunajskem Musikvereinu kot solist in član godalnega kvarteta.

Nastopa v različnih orkestrih in komornih zasedbah po Sloveniji in tujini (Ljubljanski Solisti, Orkester Alumni, Komorni orkester Amadeo, Skallsjö Sommarorkester (Švedska)…).

Kot solist je nastopil s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije.

Igra v duetu z violončelistom Sebastianom Bertoncljem. Osvojila sta 3. nagrado na tekmovanju Primož Ramovš ter 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Svirel. Z Bertoncljem tudi redno koncertirata na različnih festivalih v Sloveniji, kot so Festival Bled, Imago Sloveniae, GM Oder.

Bil je štipendist Mestne Občine Ljubljana, od leta 2017 pa je štipendist Fundacije Viktorija.