Oskar Longyka

violinist

Oskar Longyka je svojo glasbeno pot začel na Glasbenem Centru Edgar Willems pri prof. Marjani Gregorič in kasneje pri prof. Roku Zgoncu ter prav tako v razredu prof. Zgonca nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je leta 2016 maturiral. Leto kasneje je opravil še splošno maturo na Gimnaziji Vič. Leta 2022 je zaključil dodiplomski študij violine na Akademiji za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu pri prof. Vesni Stanković-Moffat. Med študijem je v sklopu programa Erasmus+ je študiral na rotterdamskem ronservatoriju Codarts pri prof. Igorju Gruppmanu. Svoje znanje dopolnjuje na mojstrskih tečajih v Sloveniji in tujini. 

Redno nastopa v različnih kontekstih; kot solist, komorni glasbenik ali orkestraš. Med odmevnejšimi festivali, kjer se je predstavil kot komorni glasbenik in s projekti, pri katerih je soavtor, so: Steirische Kammermusikfestival, Imago Sloveniae, Jazz Festival Ljubljana, Ascoli Piceno Festival in drugi. 

Sodeluje z mnogimi slovenskimi in tujimi glasbeniki različnih generacij in glasbenih ozadij. V Rotterdamu ter na mojstrskih tečajih pri argentinskih glasbenikih je svoje znanje izpopolnjeval tudi na oddelku za tango, ki je eno od področij njegovih glasbenih zanimanj. Svoje zanimanje za etno glasbo, ki ga je razvil v mladih letih na delavnicah pod mentorstvom Bojana Cvetrežnika, nadaljuje z godalno zasedbo Trio Lumi, ki je leta 2021 izdala svoj prvi album. 

Redno izvaja skladbe sodobnih skladateljev kot član zasedbe .abeceda [ansambel za novo glasbo]. Z Inštitutom .abeceda redno sodeluje tudi v okviru izobraževalnih, raziskovalnih in koncertnih programov (Mladi Raziskovalci, Studio 8.1…). 

Od leta 2017 pa do zaključka študija v Gradcu je bil štipendist Fundacije Viktoria, pred tem je bil tudi štipendist Mestne Občine Ljubljana. 

Trenutno živi v Ljubljani, kjer ustvarja, nastopa in poučuje, hkrati je tudi študent magistrkega programa filozofije na Filozofski Fakulteti Univerze v Ljubljani.