Učitelji

Albert Kerekeš

Saksofon

Albert je bil rojen leta 1992 na Jesenicah v glasbeno družino, ki je poskrbela, da je bila glasba del njegovega vsakdanjega življenja.

Pri sedmih letih je začel obiskovati Glasbeni center Edgar Willems, kjer se je prvič srečal z elementi ritma, melodije in harmonije. Pedagoški pristop Edgarja Willemsa mu je skozi leta postavil trdne temelje za učenje inštrumenta in za nadaljevanje glasbene poti.

Prvo glasbilo, s katerim se je srečal, je bil klavir. Po petih letih je presedlal na igranje saksofona. Zahvaljujoč odličnim osnovam in s pomočjo profesorja saksofona Adama Klemma je brez težav opravil sprejemni izpit za jazz oddelek na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Na konservatoriju je začel podrobneje spoznavati različne aspekte jazz glasbe in njene tradicije. Tam je prvič prišel v stik s principi igranja v jazz zasedbah in big bandu, ki so bile pomembne za njegov razvoj. S pomočjo profesorice saksofona Tjaše Perigoj in ostalih pšrofesorjev je z odliko maturiral leta 2011 in isto leto opravil sprejemni izpit za jazz oddelek univerze Codarts v Rotterdamu.

Univerza Codarts mu je še dodatno razširila glasbena obzorja, saj je edina univerza v Evropi, ki zajema tudi druge zvrsti glasbe kot so latino, turška, indijska in flamenko glasba. Tako je že v prvem letniku sodeloval v različnih latino zasedbah, kar je čez čas pripeljalo do tega, da ga je profesor tolkal Nils Fischer povabil k sodelovanju na njegovi zgoščenki Nils Fischer & Timbazo – Rumberos a Monton (2015).

V drugem letniku se je kot edini tujec prebil v Nacionalni mladinski jazz orkester (NJJO), pod taktirko trobentača Erica Vloimansa. Z njim je nastopil na vseh večjih jazz festivalih na Nizozemskem, vključno z North Sea Jazz Festival Rotterdam (2013). Isto leto je orkester nastopil tudi s svetovno priznanim Metropol Orkest-om.

Proti koncu dodiplomskega študija se je, zahvaljujoč izbirnemu predmetu, začel spoznavati s kompozicijo. Občutek svobode pri skladanju ga je spodbudil k nadaljevanju študija v isti smeri. Tako je začel s kombiniranim magisterijem saksofona in kompozicije pod vodstvom saksofonista Dick de Graafa in skladatelja Paul van Bruggeja. V intenzivnih dveh letih mu je uspelo izoblikovati lasten jezik skladanja in pridobiti svojo unikatno identiteto, kar je največji dosežek, ki si ga glasbenik lahko želi.

Na Codartsu je leta 2015 diplomiral iz saksofona z odliko – cum laude in leta 2017 magistriral iz saksofona in kompozicije.

Albert je nastopal na večih prizoriščih in festivalih na Nizozemskem, Hrvaškem, v Sloveniji, Italiji, Nemčiji, Franciji in naTajvanu.

Trenutno je aktivni član zasedb: Eargonauts Quartet, z njimi je nastopil na Crossover Festival (HR), Kamfest (SLO) in Ujazz Festival (NL); S’yo Fang Octet (nastop na Jazzy Colors Festival (FR), Next Jazz Festival, Keep An Eye The Records, Make It Jazz Festival (NL) in Taichung Jazz Festival (Tajvan); Alessio Bruno Quintet, s katerim je posnel ploščo, snemal pa je tudi z drugimi: ï  S’yo Fang Octet – Lonely Country (2017) ï  Nils Fischer & Timbazo – Rumberos A Monton (2015) ï  Tibor Kerekeš, Lojze Krajnčan & Slovenian Philharmonic Orchestra – Meeting (2014) ï  BassBrawl Concert at the Mullerpier #4 (2014).

Največ časa namenja svojemu projektu Albert Kerekeš & The Story Twisters, s katerim je leta 2019 izdal prvenec avtorskih skladb z naslovom Principles.