Učitelji

Paolo Calligaris

Fagot

Paolo Calligaris je rojen v Palmanovi (Italija), kjer si je tudi pridobil splošno izobrazbo ter prve glasbene izkušnje. Leta 1983 se je vpisal na Glasbeni konservatorij v Vidmu k prof. G. Grassiju in po treh letih študija nadaljeval v Torinu pri prof. V. Menghiniju. Diplomiral je l. 1996 v razredu prof. S. Canutija v Castelfrancu Venetu.

Izpopolnjeval se je tudi pri prof. M. Costantiniju v Rimu in prof. O. Danziju v Portogruaru.
Bil je član pihalnega tria “Trio d’ance di Udine”, s katerim je zmagal na številnih mednarodnih tekmovanjih komorne glasbe v Italiji. Od leta 1992 do leta 1997 je bil solo fagotist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, zdaj pa je solo fagotist orkestra Slovenske filharmonije. Je član pihalnega kvinteta Slowind, s katerim je prejel Župančičevo nagrado in nagrado Prešernova sklada.
Redno sodeluje s priznanimi orkestri, kot je “Orchestra da camera di Mantova”, “Orchestra da camera di Padova”, “Camerata Bern”.

Dvanajst let je poučeval fagot in komorno glasbo na Glasbenem konservatoriju v Celovcu, kot gostujoči profesor je deloval tudi na državnem konservatoriju v Vidmu in na mednarodnih poletnih glasbenih tečajih v Sloveniji in tujini, ves čas pa dejavno sodeluje na GCEW.

Z našimi učenci je prejel že dolgo vrsto nagrad in priznanj, če naštejemo le nekatere: TEMSIG 2019: njegova učenca sta bila z zlato plaketo nagrajena državni prvak in državna podprvakinja; TEMSIG l. 2016 — njegova učenca sta bila državna prvaka; prva nagrada na mednarodnem tekmovanju Antonio Salieri, Verona l. 2017; enako na tekmovanju Dante Alighieri, Trst l. 2016; leta 2015 dve zlati priznanji za solistko in komorno skupino na Svirélu 2015 in prva nagrada na tekmovanju Alpe-Jadran.