Učitelji

Neža Bizjak

Violina

Neža Piry, rojena v Ljubljani, je z učenjem violine začela pri šestih letih na glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik, najprej v razredu prof. Ivanke Kalanj in nato v razredu prof. Igorja Ulokina. Po končani osnovni šoli se je vpisala na Škofijsko klasično gimnazijo, vzporedno pa se je ves čas glasbeno udejstvovala.

Leta 2011 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani z odliko diplomirala v razredu prof. Monike Skalar in prejela posebno priznanje, Diplomo summa cum laude. V času študija je kot članica tria Irenema prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

V času celotnega šolanja se je z velikim veseljem udeleževala številnih mojstrskih tečajev, ki so obogatili njeno glasbeno pot (Alice Schönfield, Andrej Porzellan, Moshe Murvitz, Helfried Fister, Primož Novšak, Miro quartet, Igor Ozim).

Od leta 2011 poučuje violino na GCEW, l. 2013 pa je zaključila tudi usposabljanje za Willemsove učitelje glasbe in pridobila Pedagoško diplomo Willems. S svojimi učenci je dosegla že nekaj izjemnih uspehov: Zlato plaketo na državnem tekmovanju TEMSIG l. 2018, pa tudi zlata priznanja in 1. mesto na mednarodnem tekmovanju Svirél tri leta zapored: 2016, 2017 in 2018.

L. 2019 je njena učenka dobila 2. nagrado na Mednarodnem tekmovanju Oskar Rieding ter 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju “Vienna” Grand Prize Virtuoso.

Ob poučevanju se razveseli vsake priložnosti za igranje, še posebej v različnih komornih sestavih, saj ji le-to daje svežega navdiha.

O Willemsovem pristopu pravi: “Po letih spoznavanja Willemsovega dela in ‘živega srečevanja’ z njegovimi načeli me najbolj navdušuje to, da s pravim pristopom išče in poskuša predstaviti glasbo v vsem svojem bistvu, hkrati pa vzpodbuja otroka, ne glede na njegove sposobnosti, da glasbo po svoje doživi in začuti. Osebno mi predstavlja možnost, da ponovno bolj pristno in neobremenjeno pristopam h glasbi, kar mi pomaga pri poučevanju in daje navdiha pri lastnem ustvarjanju.”